“Politie voorkomt terreuraanslag in Frankfurt – wielerwedstrijd afgelast”

Op 1 mei van dit jaar zou de internationale wielerwedstrijd van Frankfurt, de Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt, verreden worden. Echter vanwege een mogelijke aanslag werd  de koers preventief afgelast. Ook de wielersport blijkt niet te ontkomen aan de harde realiteit van de hedendaagse wereldproblematiek. De kwetsbaarheid van een dergelijk evenement, met vele duizenden bezoekers en een peloton renners/volgers is meteen aangetoond. Ook persoonlijk ligt het gevoelig, zeker omdat je vele bekenden in de koers hebt rondrijden. Los daarvan vraagt het mij als “eventmanager” om enige verdere bezinning op het organiseren van allerlei evenementen. Want stel dat……………

Ik geloof overigens niet dat het gemiddelde Zeeuwse evenement / bedrijfsactiviteit te maken zal krijgen met terrorisme in wat voor vorm dan ook. Ik denk echter niet dat alles te voorkomen valt, of het nu gaat om veranderende weersomstandigheden of uitval van stroom e.d. Zaak is dat de vergunningen goed op orde zijn en worden nageleefd, dat alles verzekeringstechnisch is afgedekt en dat er een duidelijk draaiboek ligt met verschillende scenario’s en verantwoordelijke partijen en heel belangrijk: bekwame mensen en benodigde specialisten! Werk met een team, zorg voor goed overleg en coördinatie.

Het recentelijke ongeval met de hoogwerker in Oosterwolde laat ook weer zien dat er een enorme verantwoordelijkheid ligt bij organisatoren en dat er een groot verschil is tussen de “papieren” realiteit en de praktische kant van een evenement. Check en dubbelcheck zou ik zeggen en zorg dat je als opdrachtgever/organisator ook een fijne dag hebt.